Urtene på gården

Her er en presentasjon av de urtene som vi dyrker:

 Alle våre urter er dyrka økologisk, uten bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler.
Jorda får tilført næring fra hestekompost og grønngjødsling, noe som gir et rikt liv av mikroorganismer som frigjør ekstra næring fra mineraljorda.
Insekter og skadedyr holdes i sjakk gjennom samplanting av urtene. De kraftige aromatiske duftene holder skadegjørere på avstand.

Ringblomst (Calendula officinalis)

Ringblomst er ettårig, 40-60 cm høg og er svært lett å dyrke selv. Den kan sås direkte i mai. Blomstene er i flere nyanser fra gult til oransje.
Vidunderplanten

Ringblomst Calendula officinalis  er ettårig, blir 40-60 cm høg og kommer i ulike fargenyanser fra gul til oransje unterschied zwischen herunterladen und hochladen. Den er en attraktiv plante for bier og humler og er dessuten svært lett å dyrke fram fra frø.

Ringblomst har svært god antibakteriell virkning og er også et utmerket middel mot insekter. På hester er salve av ringblomst effektivt på overflatiske sår, både for å hindre betennelse og for å holde fluer vekk.

Vår ringblomstsalve har over lang tid vist seg svært effektiv for rask heling av  sår og hudlidelser hos våre hester. Foruten å ha en effektiv antiseptisk virkning, virker den sårhelende og holder i tillegg fluer og andre insekter unna såret. Såret gror fortere og hesten blir mindre plaget av fluer.

Sitronmelisse (Melissa officinalis)

Avslappende og beroligende

Sitronmelisse var en hellig plante i Dianas tempel og ble brukt medisinsk av grekerne for ca 2000 år siden. Den stammer fra Orienten, og har derfra spredt seg over hele Middelhavsområdet. I Norge finnes den ikke viltvoksende, men den kan dyrkes som ettårig helt nord til Finnmark herunterladen. I kyststrøk der vintrene er milde opptrer den som staude, men bør uansett fornyes med noen års mellomrom.

Sitronmelisse har alltid vært brukt for å styrke humøret. Dette skyldes nok primært den eteriske oljen i planten. Et menneske som plages av uro og nervøsitet og ikke greier å falle til ro om kvelden, vil ha godt av en kur med sitronmelisse-te.

Sitronmelissens beroligende virkning viser seg også ved magebesvær, da spesielt ved nervøs mage. Den roer fordøyelsessystemet og lindrer kvalme, oppkast, dårlig appetitt, kolikk, dysenteri og stressrelaterte fordøyelsesproblemer.

Nyere forskning har vist at sitronmelisse er effektiv til behandling av forkjølelsessår. Polyfenolene som finnes i planten er virushemmende, og de er spesielt virksomme når det gjelder å bekjempe herpes simplex-viruset, som forårsaker forkjølelsessår.

Birøktere er glad i planten, da den er en av de beste biplanter overhodet, og noen birøktere planter den ved bikubene for å holde biene hjemme herunterladen. Denne bruken har i England gitt den tilnavnet ”Welcome home bees”. Slektsnavnet Melissa kommer da også fra det greske ordet for bie.

Sitronmelisse kan brukes som tilskudd i foret til hester som er urolige på grunn av nervøs mage, dårlig appetitt eller annet fordøyelsesbesvær.

Bergmynte (Origanum vulgare)

Pizzakrydderet, norsk oregano
Pizzakrydderet, norsk oregano

Bergmynte vokser naturlig på kalkholdig grunn i sørlige deler av landet der den kan bli opptil en halv meter høg. Den kalles også kung eller vill oregano. Dette er et meget anvendelig krydder som kan brukes til nær sagt alt slags kjøtt. Dette er det tradisjonelle pizza-krydderet. Bergmynte virker betennelseshemmende og appetittstimulerende og er en kraftig antioksidant. Den kan derfor også med fordel brukes i te som forebyggende middel.

Bergmynte er en hovedingrediens i vårt urtesalt, som er et godt alternativ til vanlig salt på maten.

Som tilskudd i hesteforet er det et smakfullt og appetittstimulerende antioksidant amazon prime reading bücher herunterladen.

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Også kjent som Johannesurt
Også kjent som Johannesurt

Prikkperikum, eller johannesurt som mange kaller den, er naturlig utbredt over det meste av Østlandet, og nedover langs Sørlandskysten, helst på kalkholdig jord.  Den får gule blomster fra juni til september.

Dette er en av de plantene som har hatt størst betydning i folkemedisinen her i landet. Til forskjell fra mange planter der virkningen er knytta til utseende og basert på tro og håp, er virkningen til prikkperikum grundig dokumentert gjennom nyere medisinsk forskning. Prikkperikum skilles fra sin slektning firkantperikum på at sistnevnte har firkanta stengel, mens stengelen til prikkperikum har to vinger, samt at bladene er perforerte av kjertler. Det er prikkperikum som inneholder mest oljekjertler og foretrekkes for medisinsk bruk.

Tyske studier har dokumentert at prikkperikum er effektiv mot moderate depresjoner. Forsøk har vist at halvparten av de som fikk prikkperikum ble bedre, mens det var bare rundt en tredjedel av de som fikk andre medikamenter kom på bedringens vei. I studiene deltok 301 pasienter av begge kjønn fra tyske mentalhelsesentere microsoft teams dateien herunterladen.

I folkemedisinen er prikkperikum brukt både i Norge og Europa ellers som et smertestillende middel og i behandling av søvnvansker. Den har også vært mye brukt i sårbehandling. Aromastoffene og den vakre røde fargen utnyttes som brennevinskrydder – perikumbrennevinet har lang tradisjon som medisin.

Det røde fargestoffene heter hypericin og pseudohypericin. De finnes i blad og blomster og har betennelsesdempende og smertestillende virkning. De har også virushemmende effekt. Et annet stoff er hyperforin som er den viktigste bestanddelen med antidepressiv effekt. Prikkperikum har også god effekt på hodepine, kroniske smerter, søvnplager, trøtthet og andre symptomer som følger med depresjon og angst.

Vi produserer perikumolje som vi har erfart virker smerte- og kløstillende bl.a. på insektstikk, både på mennesker og hester. Å smøre inn hesten på utsatte steder, og på insektstikk vil lindre kløe og ubehag. Perikumoljen  vil dessuten trenge inn under huden og gi beskyttelse mot betennelser antivirus vollversion kostenlos downloaden chip.

Kamille (Chamomilla recutita) 

Kamille Chamomilla recutita
Beroligende og stimulerende

For de gamle egypterne var kamille solens urt og de satte den høyere enn alle andre urter på grunn av dens helbredende egenskaper. Grekerne brukte den mot feber og kvinnesykdommer.

De eteriske oljene i kamille bidrar til en avslappende virkning på glatt muskulatur. Andre innholdsstoffer virker også krampeløsende. Denne virkningen utnyttes ved kolikksmerter, menstruasjonssmerter og kramper i galleblære og galleveier. Kamille er også svettedrivende, og det er blant annet denne egenskapen man utnytter når man bruker den ved forkjølelser. Kamille har en beroligende effekt som  følge av den krampeløsende og betennelseshemmende virkningen.

De medisinske hovedvirkestoffene i blomstene er i all hovedsak knyttet til den eteriske oljen i planten knallerfrauen herunterladen. Eteriske oljer fordamper lett, og i kamille som er lagret mer enn ett år er innholdet av virkestoffer derfor sterkt redusert. Den kamillen vi kjøper i løs vekt eller i teposer i helsekostforretningen er vanligvis dyrket i utlandet, og kan være flere år gammel. Blomstene er ofte grå eller brune og kan nesten helt mangle den eplelignende duften som ferskere kamilleblomster har. 

Vår kamille er garantert fersk og er mindre enn to år gammel. Den kan brukes som tilskudd i foret til hester som er preget av uro og rastløshet.

Salvie (Salvia officinalis)

Fruktbarhetsurten
Fruktbarhetsurten

I oldtiden trodde grekerne at salvie kunne gi evig liv. Egypterne mente at den ga og reddet liv. For romerne var den så viktig at de som skulle høste salvie var renvaskete og barbeinte. De var kledd i hvite tunikaer og høstet planten med spesielle redskaper av sølv eller bronse.

Både romere og grekere mente at det var en fruktbarhetsurt. Hvis et par ikke fikk barn, skulle de være fra hverandre fire dager. Disse dagene skulle kvinnen drikke salviesaft gigatv app herunterladen. Når de deretter hadde samleie, var det nesten sikkert at kvinnen ble befruktet!

Helsemessig har salvien alltid hatt en sterk posisjon. Den har vært forbundet med lang levetid og styrke. Den skulle bedre hukommelsen og styrke kropp og sjel. Videre skulle den virke mot forkjølelse, kolera og pest. Den antiseptiske virkningen den har, har gjort at den også ble brukt for tannhygiene og for å holde insekter og skadedyr unna huset. Virker avslappende på glatt muskulatur, stimulerer apetitten og bedrer fordøyelsen.

OBS! Salviete må ikke drikkes av gravide eller ammende.

 

Etasjeblomst (Monarda didyma)

Velsmakende og antiseptisk
Velsmakende og antiseptisk

Planten stammer opprinnelig fra Nord-Amerika og var brukt som teplante. Duft og smak ligner på bergamottoljen, som vi kjenner fra Earl-Grey teen. Mange indianerstammer drakk etasjeblomst-teen mot forkjølelse og bronkitt. Bladene brukes som smakstilsetning i te eller som spiselig pynt i drinker og salat. Teen gjør godt ved forkjølelse, og den er en oppkvikkende morgendrikk herunterladen. Farmasøytisk brukes etasjeblomsten til utvinning av ren thymol som er effektivt mot forkjølelse og bronkitt.

Etasjeblomst er flerårig og sprer seg villig gjennom rotskudd, men kan også formeres ved stiklinger.

 

Svarthyll (Sambucus nigra)

Svarthyllblomster
Svarthyllblomster
Klaser av svarthyllbær
Modne bær av svarthyll
 

 Svarthyll (Sambucus nigra) er tilholdsted for gudinnen Frøya, som er fruktbarhetens og kjærlighetens gudinne.

En svarthyllbusk er derfor et hellig sted og må ikke ødelegges. 

Bortsett fra dette har svarthyll egenskaper som vi kan utnytte. Norske forskere har nylig gjennomført en studie der de påviste at personer som tok svarthyll er langt mindre disponerte for influensa enn kontrollgruppen.
Både blomster og bær kan brukes. Av blomstene kan du lage hylleblomstsaft; bærene er velegnet til både saft og i vin. Det er ganske besnærende å ta et glass hjemmelaget vin
foran peisen og vite at den også virker beskyttende mot influensavirus apps downloaden die geld kosten.
Svarthyll er rik på antocyaniner som er en type flavonoider. Antocyaniner er antioksidanter som kan beskytte cellene mot frie radikaler og styrker kroppens immunforsvar.
Svarthyll har nesten fem ganger så mye antocyaniner som blåbær.
Stær og trost er også glade i svarthyllbærene, så om du ikke kommer dem i forkjøpet, er buskene snart ribbet for bær.
Bærene smaker ikke spesielt godt i rå tilstand og bør behandles før bruk, enten ved tørking, koking eller pressing.
Vi tørker bærene og gir dem som kosttilskudd i fôret til hester som trenger å få styrket immunforsvaret sitt.

Svarthyll er ikke opprinnelig viltvoksende i Norge, men kom til oss som kulturplante i tidlig middelalder eller tidligere. Selv om planter en sjelden gang forviller seg, finnes svarthyll her i landet primært i tilknytning til hager. Om man finner et svarthylltre i naturen, er det sannsynligvis på et sted hvor det i gamle dager fantes en
husmannsplass eller annen bosetting. Slike forvillete trær kan finnes i kyststrøk fra Oslo til Møre og Romsdal.
Det homeopatiske middelet Sambucus lages av friske blader og blomster av svarthyll, som finhakkes og trekkes i alkohol, før det fortynnes og potenseres.

Svarthyll er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og kan omsettes fritt.

 

 

 

 

 

For mer informasjon om de ulike urtene se:
http://www.rolv.no/

 

2 tanker om “Urtene på gården”

Legg igjen en kommentar